Istoria jocului de loterie. Cum a început totul

Home » Istoria jocului de loterie. Cum a început totul

Dacă ești un jucător pasionat de loterie, poate că ai dori să afli mai multe despre istoria jocului. Te-ai întrebat vreodată cum a început lumea să parieze la loto și de unde a apărut?

Loteria are o istorie bogată și merită să o cunoști. Vei afla din acest articol totul, de la începuturi, din lumea antică până în zilele de azi. Dacă ești gata, să pornim în această călătorie fantastică și să aflăm mai multe despre istoria loteriei.

Primele loterie au fost diferite de față de cele pe care le jucăm astăzi. Erau mai degrabă asemănătoare cu Keno și erau bazate pe jocuri de societate mai degrabă. Iată o scurtă prezentare a celor mai importante epoci ale loteriei:

  • Lumea antică. Chinezii au organizat loterii în zone rurale și au folosit porumbei pentru a trimite rezultatele. Romanii din vechiul Imperiu au împărțit comori de război prin jocuri de loto, iar grecii antici chiar și-au ales conducătorii cu ajutorul rezultatelor la loterie !
  • Evul Mediu. Olandezii au dat numele loteriei în secolul al XV-lea. Multe orașe italiene și franceze au organizat jocuri pentru a strânge fonduri publice. Aceeași tendință a continuat atunci când șefii și conducătorii din Anglia și Franța au organizat loteriile naționale.
  • Loteriile timpurii. Loteria olandeză antică este încă activă, iar prima ei extragere a avut loc în 1726. Loteria Spaniolă și-a lansat tradiția loto de Crăciun în secolul al XIX-lea și este activă și astăzi!
  • Loteriile de azi. Jocul de loto s-a mutat online. Poți participa la loterii de pretutindeni, de la extrageri locale de loterie, până la loterii faimoase internaționale. Este ușor să cumperi un bilet online!

Să vedem în ordine cronologică cum au evoluat pe parcursul acestor epoci, jocurile de loterie:

➤ Lumea antică și loteria

Știai că loteria există de peste 2.000 de ani? Potrivit istoricilor, prima loterie atestată documentar a fost organizată în China. Dinastia Han a fost prima care a organizat „jocul porumbeilor albi”. Cel mai apropiat joc asemănător cu acea loterie este Keno de azi. Chinezii au atașat porumbeilor albi mici hârtiuțe cu numere ca rezultate și le-au livrat în locații îndepărtate. Istoricii spun chiar că o parte din profit a ajutat la construirea Marelui Zid Chinezesc, care este un simbol al acestei țări și astăzi.

Grecii antici nu organizau loterii pentru cetățeni. Cu toate acestea, au folosit un sistem aleatoriu pentru a-și alege liderii! Grecii lumii antice spuneau că aceasta a fost adevărată democrație, deoarece nu era loc pentru corupție și fraudă. Au proiectat un dispozitiv numit kleroterion. A implicat folosirea unei plăci de piatră, cu jetoane, unde cetățenii puteau participa. Câștigătorii aveau privilegiul de a lucra în consiliul orășenesc.

Multe jocuri de societate erau populare în Roma Antică. Primii care au jucat loterii au fost membrii elitei romane. Nobilii bogați organizau petreceri seara, unde oaspeții putea primi daruri sub forma unor surprize, de la gazdă.

Mulți romani credeau că aceste loterii aveau șanse mari să fie trucate, așa că premiile ajungeau la oaspeții influenți sau la cineva apropiat gazdelor! Cetățenii Romei puteau participa la loterie în timpul domniei lui Cesar Augustus. Împăratul Octavian a folosit prada câștigată din războaie ca premii la loterie. O parte din banii dobândiți în acest fel au fost reinvestiți pentru a reconstrui și extinde Roma.

➤ Evul mediu

Deși loteriile se jucau încă din Antichitate, acest termen a fost folosit pentru prima dată în Evul Mediu. Potrivit dovezilor de atunci, cuvântul „lot” a fost inventat de olandezi și belgieni în secolul al XV-lea. Vestea despre acest nou „joc” s-a răspândit rapid în alte țări europene.

Veneția, Roma și Florența au fost printre primele orașe care au început să organizeze loterii. Guvernele au văzut loteria ca pe o metodă simplă de a colecta bani pentru a finanța construirea de drumuri și pentru alte proiecte publice. Unele jocuri bazate pe loterie erau chiar scheme organizate de persoane private. Recompensele erau variate, de la bani în numerar până la proprietăți și mărfuri de preț – bijuterii și covoare.

Regina Elisabeta a fost cea care a organizat pentru prima dată o loterie națională în 1569. A avut aceeași idee, de a colecta bani pentru „interesul publicului”. Un singur bilet la loteria Reginei costa zece șilingi, un preț destul de mare pentru acea vreme. Premiile includeau diferite produse – lenjerie de pat, tapiserii, farfurii sau chiar bani în numerar. Au fost distribuite 10.000 de recompense, iar Regina a ales ea însăși bilele câștigătoare!

➤ Loteriile timpurii

Loteria publică a apărut mai târziu în Franța. În secolul al XVII-lea, multe orașe mici s-au organizat și au organizat loterii împreună. Scopul lor a fost să strângă bani pentru a construi structuri defensive. Francezii aveau convingerea că extragerile sunt garantat corecte, dacă un copil orb extrage numerele câștigătoare!

Regele Ludovic al XVI-lea a înțeles potențialul loteriilor. A interzis toate celelalte forme de loterii individuale și a organizat o loterie națională. Până la momentul Revoluției Franceze, au fost organizate în mod regulat loterii, însă Franța a oprit toate jocurile de loto în 1836. Motivul a fost că loteria aparent exploata oamenii cu venituri mici. Loteria națională a revenit în atenție în anii 1930.

Portugalia a fost o altă țară care a organizat jocuri de loterie în secolul al XVIII-lea. Loteria Clasica a luat naștere ca un concurs organizat pentru a strânge bani pentru interesul public.

➤ Loteria El Gordo

Aceasta este una dintre primele loterie care este încă activă și azi. Sinonimul pentru El Gordo este „cel gras”, ceea ce ar trebui să dea de înțeles cât de mare este recompensa principală. Prima tragere la sorti a avut loc în 1812, iar motivul organizării loteriei au fost costurile mari de război pe care trebuia să le suporte guvernul spaniol.

Guvernul a organizat totul perfect. Oale de aur au fost folosite pentru extragere, iar băieții orfani au ales numere norocoase. Extragerea specială a avut loc în preajma Crăciunului și a devenit rapid o tradiție. Astăzi, nimeni nu își imaginează Spania fără El Gordo.

➤ Loteriile ajung în Statele Unite

Prima loterie din SUA a avut loc în 1655. Această loterie a implicat o competiție în care trebuia să ghicești numărul de biblii vândute în New York. Congresul Continental a organizat o loterie în 1776 pentru a strânge fonduri pentru Revoluție.

Loterii în ziua de azi

loterii
Editorial credit: Octavio Hoyos / Shutterstock.com

Azi, lumea întreagă joacă la loterie. Există jocuri regionale, loterii de stat, naționale și continentale. Datorită internetului, azi poți juca online cumpărând bilete pentru orice loterie desfășurată în cealaltă parte a globului.

Iată o prezentare generală a celor mai populare jocuri de loterie din lumea întreagă:

➤ America de Nord

Nașterea loteriei moderne în Statele Unite a fost de fapt un joc ce presupunea ghicirea rezultatelor unei curse de cai. A fost nevoie de doar un deceniu pentru ca Loteria din New Jersey să implementeze un joc cu numere computerizate.

Statele Unite ale Americii găzduiesc azi cele mai mari loterii din lume, cu milioane de participanți la fiecare extragere. Cele 2 mari loterii americane sunt US Powerball și MegaMillions. Ele oferă un jackpot generos și concepte interesante de câștig. În timp au devenit populare dincolo de granițele Statelor Unite, fiind azi prezente online în oferta a numeroase cazinouri online.

Veți găsi numeroase loterii de stat în SUA. Unele jocuri populare includ New York Lotto și Lotto Texas. Premiile nu sunt la fel de tentante ca la marile loterii, dar local sunt jucate de mulți americani.

În ceea ce privește alte țări, canadienii se bucură de versiunea lor de Lotto 6/49 de zeci de ani. Jocul are un concept simplu și o tradiție impresionantă, fiind îndrăgit de începători dar și de jucătorii experimentați.

➤ Europa

Loteriile naționale din întreaga Europă au o tradiție îndelungată. Marea majoritate a țărilor au cel puțin un joc de loto și multe loterii naționale sunt disponibile online pentru jucătorii internaționali. Cele mai mari premii sunt la loteriile naționale organizate de Italia, Franța, Spania, Germania, cu jackpoturi impresionante. Una din cele mai populare loterii europene este Loteria Națională a Regatului Unit. Poți încerca și Ireland Daily Million, deoarece oferă extrageri zilnice și un concept unic.

La începutul secolului XXI, țările europene s-au alăturat pentru a lansa loterii continentale. Prima a fost EuroMillions, care acum reunește 13 țări ca organizatori principali. Un alt joc a fost lansat în 2012 și se numește EuroJackpot. A câștigat rapid popularitate iar azi 18 țări participă la acest joc.

Asia și Australia

Continentul asiatic are numeroase loterii distractive. De exemplu, Loto 7 Japan atrage mulți jucători cu conceptul său 7+2/59. Implică bile standard și bonus și chiar are un plafon maxim. Asta înseamnă că câștigul este garantat odată ce jackpot-ul ajunge la 1.000.000.000 yeni japonezi.

În ceea ce privește restul Asiei, India are de exemplu 13 state în care este legal să pariezi la loto. De asemenea Loto Hong Kong este o loterie cunoscută și jucată inclusiv de europeni.

Australia are versiunea sa de PowerBall Lotto. Premiile nu se pot compara cu versiunea americană, dar jackpot-ul este destul de atractiv.

Loterii moderne

Indiferent de proveniența loteriei, entitățile care doresc să organizeze jocuri de loto trebuie să achiziționeze o licență. Acele licențe ar trebui să provină de la organismele guvernamentale relevante din acea țară. Nu este rar ca organizatorii loteriei să fie companii conduse de guverne sau autorități de stat sau naționale. Cu toate acestea, există și numeroase loterii private.

Azi poți juca loto offline și online. Modul de a juca la loterie cu bilete este azi de modă veche, dar încă numeroși jucători merg la agenții și cumpără bilete fizice la diferite loterii locale.

Tehnologia modernă a adus pe fiecare smartphone diferite aplicații, de la operatori de pariuri. Acolo, poți alege bilete online de la cele mai mari loterii internaționale.

România oferă licențe pentru organizarea loteriilor în anumite condiții, iar operatorii platformelor de jocuri de noroc online trebuie să aibă o licență emisă de ONJN pentru a putea da acces jucătorilor la diferite loterii internaționale online.

FAQ – despre loterii

Care este cea mai veche loterie din lume?

Loteria Națională Olandeză este cea mai veche loterie organizată în timpurile moderne. Jocul a fost lansat în 1726 și încă mai există și azi, fiind îndrăgit de numeroși jucători. Loteria El Gordo spaniolă este extrem de populară în această țară. Jocul a avut extrageri anuale în fiecare an, începând cu 1812 și face parte din tradiția spaniolă de Crăciun.

➤ Care este cel mai mare jackpot câștigat vreodată în istoria loteriei?

Cele mai mari jackpot-uri din istoria loteriei au depășit 1 miliard de dolari. În 2016, suma totală a marelui premiu la loteria americană Powerball a fost de 1,586 miliarde USD. Aceasta este cea mai mare recompensă primită vreodată, dar suma a fost împărțită între trei câștigători.

În ceea ce privește cel mai mare câștigător unic, un jucător norocos a câștigat 1,53 miliarde de dolari la Mega Millions în octombrie 2018. Câștigul a revenit unui jucător din Carolina de Sud, dar norocosul participant la loto a rămas anonim.

❓ La ce ne putem aștepta în viitor în ce privește jocul de loterie?

Cred că loteriile vor exista atâta timp cât există omenirea. Datorită internetului, poți azi participa la loterii cu extrageri pe diferite continente. Există din ce în ce mai multe loterii prezente doar în lumea digitală, iar acest trend va continua.

Concluzii

Loteria a fost iubită de numeroși jucători, încă de la primele jocuri organizate până azi. Pentru a înțelege evoluția în timp a jocului de loterie, este bine să îi cunoști istoria. Unele lucruri nu s-au schimbat. Companiile care organizează loterii sunt adesea conduse de guverne, iar o parte din profit ajunge spre cauze umanitare și interese publice. Jocurile de loterie sunt la fel de distractive ca întotdeauna. Dacă nu ai mai jucat la loterie, acum este momentul potrivit să încerci. Poți alege dintre sute de jocuri de loterie din întreaga lume. Pe platformele online ale caselor de pariuri te așteaptă o ofertă bogată cu numeroase loterii, cu mize mici și cote excelente!

Lasă un răspuns

Preturi bilete loto - actualizat 9 Noiembrie 2021
loto 6/49 - 5 lei / varianta
noroc - 3 lei / varianta
loto 5/40 - 3 lei / varianta
joker - 4 lei / varianta
noroc plus - 2 lei / varianta
super noroc - 1 lei / varianta
preț bilet - 0,5 lei / bilet
pronosport 100% - 12 lei / varianta
pronosport 25% - 3 lei / varianta

Preturi la scheme reduse loto 6/49

Scheme reduse Loto 6/49
Cod schema Nr jucate Nr variante in schema Pret schema 5 Ron
48 9 12 60 lei
49 10 15 75 lei
50 10 30 150 lei
56 11 66 330 lei
57 12 22 110 lei
58 12 132 660 lei
59 16 112 560 lei


Variante simple jucate la Loto 6/49 -
Nr jucate
Pret lei: 5 Ron/varianta
7
35 lei
8
140 lei
9
420 lei
10
1050 lei
11
2310 lei
 
Case pe pariuri loto online
Netbet Loto

Bonus Loto 0% până la 0 Lei

Fortuna

Bonus 100% până la 100 Lei

Rezultate loto, stiri si numere loto
© Copyright 2007 - 2021 ➤ 6y.ro