Aproape de fiecare data cand marele premiu la loto ajunge la o suma incredibila, oamenii par sa aiba aceleasi conversatii la nesfarsit. Se pun imediat in papucii celui care ar ridica premiul si se intreaba ce ar face cu respectivii bani.
Poate ca i-ati cheltui impreuna cu toata familia (sotie, copii, parinti, bunici, rude indepartate, s.a.m.d.), oferindu-le conturi bancare grase si excursii care mai de care mai interesante, cadouri scumpe, plata datoriilor si multe alte investitii.
Cu atat de multi bani in cont, probabil ca v-ati gandi sa faceti si alte fapte bune, anumite sume mergand pe acte de caritate, in conditiile in care, la polul opus, sunt foarte multi castigatori la loto care pur si simplu au cedat tentatiei, pierzandu-si in scurt timp toata averea.
In cele ce urmeaza, vom prezenta cateva cazuri fericite de castigatori, care au ales sa faca ceva si pentru semenii sai, respectiv pentru comunitatea din care fac parte.
Colin si Chris Weir
Cuplul britanic care s-a agatat de cel mai mare jackpot din istoria tarii, 161 de milioane de lire sterline (carevasazica aproximativ 251 milioane de dolari), este cunoscut pentru utilizarea banilor castigati in finantarea multor fapte bune: au cumparat o proteza unui tanar adolescent care si-a pierdut piciorul din cauza bolii care il macina de cativa ani buni (cancer), pentru ca mai apoi sa contribuie in mod direct la furnizarea tuturor sumelor necesare pentru ca un tenismen scotian sa aiba parte de cele mai bune conditii de antrenament. In cele din urma, au platit si renovarea unui vapor cu zbaturi (valoare istorica).
Allen si Violet Large
In 2010, cuplul canadian Allen si Violet Large a castigat 11 milioane de dolari la loto. In timp ce Violet lupta impotriva cancerului, cea mai mare parte din averea acestora s-a indreptat catre familie, prieteni, spitale, biserici, Crucea Rosie si chiar departamentul local de pompieri. Logica lor a fost una destul de simpla: “nu vom simti lipsi a ceva ce nu am avut cu adevarat niciodata” (Violet). In opinia lor, banii conteaza prea putin, important fiind faptul ca se au unul pe celalalt.
Povestea unui donator anonim
Un pastor al unei parohii din Baltimore a fost placut surprins in momentul in care a primit o donatie in valoare de 30.000$ (intr-o zi de duminica, in 2011). Biletul, care fusese deja razuit, continea pe spate suma de respectiva. Imediat, pastorul a mers la sediul Loteriei din Maryland pentru a confirma jackpot-ul. Banii au fost folositi mai apoi pentru a acoperi cheltuielile bisericii si, desigur, de a le oferi oamenilor ceea ce aveau nevoie: bani, haine, mancare si multe altele. Pe principiul “dar din dar se face Rai”.
Sheelah Ryan
Atunci cand Sheelah Ryan a aflat ca este fericita castigatoare a jackpot-ului de 55 de milioane de dolari, in 1988, a fost asaltata de persoane care doreau sa o sfatuiasca cum sa foloseasca acesti bani, unde sa ii investeasca si, nu in cele din urma, a primit si cateva propuneri de casatorie. Cu toate acestea, Sheelah a preferat sa ramana in anonimat, punand bazele unei fundatii caritabile. Sase ani mai
tarziu, aceasta a murit, insa fundatia exista chiar si in zilele noastre, ca un
omagiu adus celei care a lasat atatea fapte bune in urma sa.
Les Robins
In 1993, Les Robins a incasat un jackpot de 111 milioane de dolari la Powerball. Robins, un profesor de liceu, a fondat Camp Winnegator – o tabara de zi pentru copii din Wisconsin. Tabara sta pe un teren de 226 de acri, de asemenea, cumparat de Robins. Camp Winnegator functioneaza si in prezent, semn ca acest gen de acte pot dainui peste ani.
Jim Dancy, pe de alta parte, a castigat 10.000$, pe care avea sa ii doneze mai apoi catre Kalamazoo United Way, a carui presedinte a apreciat acest gest de o generozitate nemaiintalnita.