În Marea Britanie, de exemplu, la Loteria Naţională în fiecare săptămână participa 32 de milioane de oameni, iar fiecare cumpără în medie trei bilete de fiecare dată, în ciuda faptului că şansa de a câştiga marele premiul la categoria 1, este de 1 la 14 milioane. Cu toate acestea, această speranţă slabă, dar reală pentru succes te face să joci din nou şi din nou, deoarece creierul poate accepta în mod obiectiv faptul că şansele de a câştiga nu sunt chiar atât de mici, și în plus poți oricând să câștigi un premiu la celelalte categorii de câștig, nu?
Riscând sume mici, şi, în acelaşi timp, pentru a câştiga jackpotul mare, există o schemă simplă care se afla pe suprafaţa biletului. Preţul unui bilet de loterie este cu adevărat incomparabil cu un jackpot care poate fi câştigat. Banii câştigaţi uşor au atras întotdeauna oamenii din diverse categorii sociale. Însă, acesta nu este singurul aspect al atractivităţii loteriilor. Cu privire la „psihologia loteriei”, care este asemănătoare cu atracţia pentru jocurile de noroc, există numeroase studii. O parte din loteria modernă este un joc asemănător cu jocul unui copil şi este o modalitate de petrecere a timpului.
Cel mai mare premiu din istoria Statelor Unite este de 656 milioane dolari, câştigat în 2012, când doar trei bilete au câştigat la loteria Mega Millions, iar premiul trebuia împărţit în trei. Maximul jackpot-ului Powerball de 590,5 milioane de dolari a fost plătit în 2013. Câştigătoarea a fost Gloria Mackenzie, rezidentă în Florida, cu vârsta de 80 de ani. Pensionara a cumpărat un bilet de loterie cu doar 2$, la un supermarket. Ea a avut cu adevărat noroc cu biletul câștigător, deoarece un om, a avut amabilitatea să o lase să cumpere biletul înaintea lui.
La fel ca majoritatea câştigătorilor Powerball, femeia a decis să nu se întindă timp de 30 de ani pentru a primi premiul în rate şi a ales opţiunea unei plăţi imediate unice. În cazul în care câştigătorul decide să ia banii imediat, atunci câştigurile devin instantaneu mai mici: de exemplu la jackpot-ul de 1,5 miliarde de dolari vor rămâne 930 milioane de dolari, fără taxe care variază de la stat la stat. Potrivit The New York Times, în toate sensurile este mai rezonabil să se ia câştigurile în rate pe o perioadă de 30 de ani – în primul rând, pentru că este mult mai profitabil din punct de vedere al impozitării. Dar un alt factor care este la fel de important, spune că obţinerea de milioane în părţi, poate proteja câştigătorul de el însuşi.
Calculul aşteptărilor matematice este un mod excelent de a determina dacă o rată este profitabilă. Un matematician a folosit chiar aşteptările matematice pentru a câştiga în mod repetat jackpotul loteriei. Şi, deşi această tehnică este foarte utilă, mulţi jucători nu sunt familiarizaţi cu ea. Aşteptarea este o măsură a probabilităţii unui anumit rezultat. În acest caz, se foloseşte o matrice simplă de soluţii, în care se evaluează argumentele pro şi contra fiecărei opţiuni. Această tehnică ajuta jucătorii să câştige suma aşteptată sau să piardă la un anumit pariu, în timp ce o aşteptare matematică pozitivă înseamnă că oferta este profitabilă.